27 sept 2015 Verstilling en virtuositeit in afwisselend koffieconcert

150927 Andrew-Wright + Sietse-Jan Wijenberg Foto Arco vd lee_1500

Degenen die zondag jl. het koffieconcert bezochten waren unaniem van mening dat ze een bijzonder uur hadden doorgebracht in de Barendrechtse Dorpskerk. Ditmaal waren de musici de Amerikaanse pianist Andrew Wright en zijn Nederlandse vriend en collega Sietse-Jan Weijenberg op cello.
Na het eerste programmaonderdeel ( Variaties op een thema van Rossini van Bohuslav Martinu) kon al worden vastgesteld dat beiden uiterst begaafd en intelligent musiceerden en het uiterste aan poëzie en verantwoorde bravoure aan hun instrument wisten te ontlokken. Na een gelegenheidswerk van de eveneens Tsjechische componist Antonin Dvorak, in feite een bewerking van een al eerder door hem geschreven werk, werd het programma voortgezet met een deel uit het “Quatuor pour la fin du temps” van Messiaen. In een extreem langzaam tempo, dat met name aan de cellist de hoogste eisen stelde, werd het muzikale zenith bereikt en zulks gebeurde ook in het briljante samenspel in de Sonate voor piano en cello opus 69/3 van Ludwig van Beethoven.
Een langdurig applaus was de terechte dank van een dankbaar publiek, dat dit keer helaas iets minder talrijk was opgekomen. Als toegift klonk “Après une rêve” van Fauré, een van beide zijden welgemeend “salut d’amour”.